0
0

Door Latona Blanket®, 23 maart 2022

Effect van cafeïne op je slaap

Onze slaap kan op veel verschillende manieren beïnvloed worden. Stress, sporten, je matras, omgevingsgeluid en natuurlijk onze verzwaringsdekens zijn voorbeelden van factoren die je slaap kunnen beïnvloeden. Dat kan zowel positief als negatief. Om een richtlijn te geven voor de ideale slaapcondities, leggen wij de factoren die de slaap kunnen beïnvloeden bloot in onze blogs. Deze blog heeft aandacht voor het effect van cafeïne op de kwaliteit van je slaap.

Voor de meeste mensen is koffie de eerste en meest herkenbare associatie met cafeïne. Echter zijn er veel andere drankjes welke cafeïne bevatten. Zo bevatten bepaalde soorten thee ook cafeïne (theïne). Daarnaast bevat cola veel cafeïne en ook bevatten de zgn. energiedrinks een zeer hoge concentratie cafeïne. Het opwekkende effect, ook wel psychostimulerende stof genoemd, heeft zowel zijn voor- als zijn nadelen op het lichaam. Wij zetten ze hieronder even voor u op een rijtje:

Voordelen van cafeïne

  • Vanwege een verhoogde alertheid en concentratievermogen zorgt het ervoor dat we op mentaal vlak beter presteren. Hieronder vallen ook toenemende sportprestaties
  • Verbetering van geheugen en biedt bescherming tegen ziekte van Alzheimer
  • Werkt laxerend en stimuleert hiermee stoelgang en darmwerking
  • Studie wijst uit dat gematigd cafeïne gebruik ouderen beschermt tegen diabetes type 2
  • Beschermende werking tegen jicht
  • Door zijn antioxidanten beschermt cafeïne tegen kanker

Nadelen van cafeïne

  • Cafeïne kan zorgen voor botontkalking (osteoporose)
  • Kan een negatief effect hebben op (hoge) bloeddruk en hartritme.
  • Cafeïne kan de biologische klok verstoren en vermindert daarmee de slaapkwaliteit

Ok, cafeïne heeft dus als nadeel dat het ons een verstoorde nachtrust kan veroorzaken. Dit was bij de meeste van ons al bekend. Maar hoe kan ik cafeïne, bijvoorbeeld mijn koffiegebruik, dusdanig reguleren dat mijn nachtrust er niet onder hoeft te leiden?

Hoelang duurt het voordat cafeïne uit je lichaam is?

Uit onderzoek van Christopher Drake blijkt dat cafeïne zelfs tot 6 uur voordat je naar bed gaat invloed heeft op je nachtrust. Zowel de lengte als kwaliteit van slaap blijkt minder dan mensen die geen cafeïne hebben ingenomen

Uit onderzoek blijkt dat het 4 tot 6 uur duurt voordat cafeïne volledig is afgebroken in het lichaam. Dit betekent dat een kopje koffie in de avond effect heeft op je slaapkwaliteit, de ene persoon heeft er echter meer last van dan de ander, maar het effect is er altijd. Verder adviseert het voedingscentrum om niet meer dan 400 milligram cafeïne op een dag te nemen (vergelijkbaar met 4 a 5 kopjes koffie per dag). Dit om het lichaam voldoende mogelijkheid te geven om de cafeïne uit het lichaam te verwijderen.

 

Conclusie

Het is aangetoond dat het nuttigen van cafeïne van invloed is op de lengte, en op de kwaliteit, van je slaap. Cafeïne lijkt na ruim 6 uur volledig uit je lichaam te zijn verdwenen en daarmee ook de invloed op je slaapkwaliteit. Wanneer je cafeïne nuttigt meer dan 6 uur voordat je gaat slapen, kun je vooral ook de positieve effecten van het gebruik van cafeïne ervaren.