0
0

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

 

In dit artikel gaan we dieper in op de werking van het verzwaringsdeken. Maar waarom is de populariteit van het deken de laatste jaren zo ontzettend hard toegenomen? Dat heeft mede te maken met de toename van prikkels. Onze maatschappij wordt complexer en daarmee gepaard gaat een toename van het aantal (en de heftigheid) zintuigelijke prikkels. 

Deze toename aan prikkels kan zorgen voor een verminderde slaapkwaliteit, minder makkelijk in slaap vallen en soms tot volledige slapeloosheid en toenemende stress. Omdat stress en overmatig aantal prikkels vaak zowel aanleiding als gevolg zijn van een verminderde nachtrust, komt men vaak in een moeilijk te doorbreken cirkel terecht. 

Het verzwaringsdeken heeft aantoonbaar een positief effect op het verminderen van angst en stress, en daarmee een positieve invloed op de aanmaak van slaaphormonen.

Voordat we dieper ingaan op de effecten van een verzwaringsdeken op ons lichaam, is het goed om meer achtergrondinformatie te geven over wat een verzwaringsdeken precies is.

 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is, zoals de naam al zegt, een deken dat verzwaard is. Waar een normaal dekbed maximaal 1kg weegt, daar bieden wij verzwaringsdekens aan tot 15kg. Latona Blanket biedt verzwaringsdekens van de hoogste kwaliteit, met 5 lagen binnen de 2 buitenlagen van 100% katoen. Het brandvertragend deken van Latona Blanket beïnvloed het zenuwstelsel op basis van Deep Pressure Therapy.

 

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Voordat we dieper ingaan op de werking van Deep Pressure Therapy, dienen we eerst meer te weten over de werking van het zenuwstelsel.

De hele dag verwerken we zintuigelijke informatie, vaak zonder dat we het zelf doorhebben. De verwerking van deze zintuigelijke informatie komt op gang wanneer ons brein de data ontvangt door onze zintuigen en deze omzet in een reactie. Wanneer ons zenuwstelsel moeilijkheden ondervind bij het verwerken van deze zintuigelijke informatie, dan kan het lichaam op een a-typische manier reageren. Bij bepaalde aandoening kan het zo zijn dat men moeilijkheden ondervind bij het tot zich nemen, of filteren van prikkels.

Studies van Dr Grandin uit 1992 wezen uit dat het gevoel van geborgenheid en druk op het lichaam leiden tot een daling van paniek en nervositeit, wanneer men moeite heeft met het verwerken van prikkels en zintuigelijke informatie. Deze effecten zijn enkel zichtbaar wanneer de druk verdeeld is over het gehele lichaam, bij zowel kinderen als bij volwassenen. Deze constante druk op het lichaam wordt aangeduid als Deep Pressure Therapy (DTP).

DTP zorgt voor de aanmaak van geluk hormonen als o.a. dopamine en serotonine en verlaagd de stresshormoon als cortisol.

 

Voor wie is een verzwaringsdeken?

Zoals gezegd helpt een verzwaringsdeken bij kalmering van het zenuwstelsel op basis van Deep Pressure Therapy. Hiermee verminderd het verzwaringsdeken problemen die ontstaan wanneer men moeite heeft om prikkels te verwerken of te onderscheiden. Overprikkeling komt met name vaak voor bij mensen met autisme, ADHD, Asperger, ed. waardoor  de dekens voornamelijk in deze hoek werden gebruikt.

 

De laatste jaren worden de verzwaringsdekens echter veel breder gebruikt. Slapeloosheid, weinig concentratie, stress en overprikkeling vanuit werk of sociale hoek zijn veelvoorkomende redenen dat men kiest voor een verzwaringsdeken.

 

Voor alle andere vragen

Bel ons

Ma. t/m Vr. bereikbaar tot 17:30

085 773 60 04

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Socials

10Review LogoWij scoren een 10 op Kiyoh

Latona Blanket®

Boogershof 6-8
5298MN Liempde
Nederland Bekijk op Google Maps

BTW: 8589.47.535.B.01
KvK: 72019042
IBAN: NL64RABO0145695522 | BIC: RABONL2U